Saunanın Cilt Üzerindeki Etkileri
Spor salonları, hamamlar ve otellerde karşımıza çıkmakta olan sauna ne yazık ki birçok kişi tarafından yanlış kullanılmaktadır ve bu nedenle sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Sauna‘nın temel mantığı kuru sıcak sağlanmasıdır. Böylelikle yağlı cilt yüzeyi iyice kurutulmakta, terleme sayesinde toksinler vücuttan ve ter bezlerinden atılmaktadır.
Ancak ülkemizde sauna içerisinde bulunan mentollü su, hatalı bir şekilde kullanılmakta ve %20-25 düzeylerinde olması gereken nem oranı %75′lerden aşağıya inmemektedir. Bu da cilt üzerinde gereken etkiyi sağlayamamaktadır. Saunanın cilt üzerindeki etkileri, saunada yapacaklarınız ve sauna sonrası cilt bakımı hakkında bilmeniz gerekenler sizlerle.
Saunanın Cilt Üzerindeki Etkileri
Normal şartlar altında sauna kullanımı sonrasında, buhar odasına geçilmekte ve gerek ciğerlerin, gerek kuruyan cildin tekrar nemlenmesi sağlanmaktadır. Vücutta adeta bir toksin boşalımı etkisi yaratan bu iki uygulama, cildin tazelenmesi, kan dolaşımının hızlanmasını sağlamak suretiyle, kılcal damarların çalışması ve vücudun kendisini yenilemesi üzerinde ciddi etkileri bulunmaktadır.
Saunada Cilt Bakım Kremi Kullanılır Mı?
Sauna sıcaklığı ortalama olarak 80-90 derece aralığında olmalıdır. Böyle yüksek bir sıcaklıkta ise hiçbir kimyasal madde bulunmamalıdır. Kullanılan krem içeriğindeki bir madde, yüksek sıcaklık etkisiyle hassaslaşan cildiniz üzerinde olumsuz bir etkiye yol açabileceği gibi, bu tarz kimyasalların solunum yolları ile nüfuz etmesi de sağlık açısından tehdit edici olabilmektedir.
Saunada Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Sauna öncesinde sıcak bir duş alınarak gözeneklerin açılması son derece önemlidir. Mümkünse kese uygulaması yapılarak, ölü deri dokusu cildin üzerinden kazınmalı ve gözenekler tamamen açılmalıdır. Akabinde saunaya girildiğinde, kılcal damarlar ve ter bezleri aktif şekilde çalışmakta, gözenekleri tamamen temizlemektedir. Sauna içerisinde tercih edilebilecek en ideal cilt bakımı yöntemi ise dermaroller tarzı bir ürün veya parmak uçları ile kendi kendinize yapacağınız hafif bir masaj işlemidir. Sinir uçlarını uyaran bu yöntemler sayesinde ciltte yenileme tetiklenmekte, daha sağlıklı ve canlı bir görünüm elde edilebilmektedir. Elbette bu tip uygulamalar tek seferde inanılmaz etkiler gösteren yöntemler değildir. Düzenli olarak uygulanması halinde, cilt üzerindeki olumlu etkileri iki aylık bir periyotta kendisini göstermeye başlamaktadır.
Saunaya girerken cilde sürülen kremler son derece yanlış bir uygulamadır. Öyle ki, yüksek sıcaklık altında bu kimyasal ürünlerin yapılarında değişiklikler meydana gelmektedir. Sunulmakta olan kremler ve ilaçlarda, bazı etken maddelerin tesirinin kontrollü tutulabilmesi için, farklı kimyasallar da karıştırılabilmektedir. Ancak bu koruyucu kimyasalların çözünürlüğü daha fazla olabilmekte veya ısıya duyarlılığı söz konusu olmaktadır. Bu nedenle risk alınmaması adına saunada cilt bakımı için krem veya benzeri yöntemler kullanılmamalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.