Pembe Fikirler

Baharda Bitki Bakımı Nasıl Yapılır

Baharda Bitki Bakımı Nasıl Yapılır

Yaz yüzünü iyiden iyiye göstermeye başladı. Daha doğrusu yazın habercisi olan bahar. Bahar yeniden yeşerme, yeniden hayat bulma gibi doğada. Doğa da ne varsa adeta süresi gelmiş gibi bütün her şey yeniden hayat buluyor. Bahar aylarında bitkilerimiz yeşillenmeye filizlenmeye ve çiçeklerini bir bir açmaya başlaması demek.

Baharda yapmamız gereken en önemli işlerin başında bitkilerimizin ve ağaçlarımızın bakımıdır. Bahçemizde bulunan, evimizde bulunan bitkilerin ve ağaçları bahar aylarında nasıl hazırlamalıyız. Gelin birlikte topladığım bilgileri sizinle de paylaşayım. Bahar denince aklımıza ilkbahar gelmemeli, tabii ki de bir de sonbahar var. Kışa girerken ve yaza girerken 2 tür bakımın olduğunu unutmayalım. Kış demek doğanın bir nevi uyuması demektir.

 

Bahar ile birlikte doğanın canlanması ile bize de bir takım görevler düşüyor. Bitkilerimizin bakımının zamanı gelmiştir demektir. Toprağın yeniden hayat bulmasıdır. Bitkilerimiz için en önemli unsur budamadır. Bahar ayında yapılması gereken ilk iştir.

Çünkü budama bitkilerimizin var oluşudur. İhtiyacımız olan malzemelerimiz profesyonel el aletleri olacaktır. Budama işlemini bilmiyor isek tecrübeli kişilerden bu bilgiyi daha sağlıklı bir şekilde öğrenmektir. Daha sonra kendimiz yapabiliriz. Bitkilerimizi hazırlamaya devam ederken toprağın gübrelenmesi de gerekmektedir. Buda yapılması gereken işlerin arasındadır. Bitkilerimizin uyanma sürecini bitirmeden budama işlemini bitirmemiz gerekir. Yoksa bitkilerimize zarar verebiliriz.

 

Saksısı küçük gelen bitkilerimizin saksılarını ihtiyaca göre belirleyip değiştirmemiz gerekiyor. Kurumuş dalları temizlemeliyiz. Dikim yapacak isek önceden toprağımızı hazır etmeliyiz. Tohumlarımızın filizlenmesi için gerekli sıcaklığa ulaşması gerekmektedir. Bunu unutmayalım çünkü toprak sıcaklığına ulaşmazsa çimlenme gerçekleşmez ve tohumlarımız boşa gider. Ekimi tamamladıktan sonra yapılacak diğer bir işlem ise yabani otların temizlenmesidir.

Yabani ot temizliği yaparken kopartmak yerine köklerinden sökümü yapılmalı çünkü yeniden büyümesi engellenmelidir. Bahar ile doğa yeniden canlanıyor dedik. Evet, her şey yeniden hayat buluyor. Ekimi yapılan bitkileri aynı zamanda yabani otlar ve böceklerden de korumamız gerekiyor. Düzenli bir şekilde kontrollerini sağlamalıyız. Ekimini yaptığımız bitkiye göre ilaçlamamızı da belirlemeliyiz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.