Pembe Fikirler

Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Orkide Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Orkide denilen çiçek türü; tüm dünya genelinde oldukça sevilen, beğenilen ve kıymet gösterilen bir çiçek olmaktadır. Çoğu kişi orkide bitkisinin sadece tropik bölgelerde yetiştiğini düşünse de aksine Güney kutbu haricinde bütün iklimlerde ve bölgelerde yetişebilme özelliği bulunmaktadır.

Orkide çeşitlerine bakıldığında dünya genelinde 20.000 sayısından daha çok orkide çeşidi olduğu görülmektedir. Ülkemizde de Anadolu bölgelerinde ve ayrıca Kıbrıs’ta da çeşit çeşit orkide türleri yetiştiği bilinir. Hatta buradaki orkidelerin bir kısmına “Sahlepgiller” denildiği; bu bitkilere bu ismin koyulmasının asıl sebebinin ise ülkemize özel olan sahlep tozunun bu orkide bitkilerinin yumrularından elde ediliyor olması gösterilmektedir.

Bu çiçekler bu kadar seviliyorken ve beğeniliyorken, evde yetişebilme imkanı olan orkideler son zamanlarda sıklıkla evlere alınan ve bakılan çiçekler olmuşlardır. Evde en çok phalaenopsis orkide bakımına son derece dikkat edilerek büyütülmeye çalışılmaktadır. Bu orkide türü, gövdesi orta boylarda olan ve yaprakları yayvan şekilde olan bir bitki türüdür.

Orkide bakımı nasıl olur?

Orkide hakkında sürekli olarak bakımının ve yetiştiriciliğinin zor bir meşgale olduğu söylense de, aslında o da diğer evde bakılan saksı çiçekleri gibi bakımı doğru öğrenildikten sonra gayet basit ve güzellikle bakılacak bir çiçek statüsündedir.

Öncelikle orkidelerin satın alınma aşamasında, alınacak çiçeklerin mutlaka dik bir yapıda ve yeşil yapraklı olmasına dikkat edilmelidir. Üzerinde goncalar olan orkidelerin de öncelikle tercih edilmesi uygun görülmektedir. Çünkü çiçeğin üzerinde ne kadar gonca varsa, orkidenin yaşama süresi de o kadar fazla olacaktır.

Ayrıca orkidelerin daha uzun ömürlü olması için ev ortamında da iş ortamında da ışıklı ortam haricinde, dikkat edilmesi gereken bir husus klimaya yakın alanlarda bakılmamasıdır. Çünkü klimadan gelecek hava orkideyi direkt olarak sağlığından edebileceği için mümkün mertebe klima havasından uzak kalacağı bir alana bu çiçeği yönlendirmek gerekmektedir.

Orkide bakımı yapılırken evlerde bu çiçeğin pembesi, moru, mavisi, lilası gibi pek çok rengi görülebilse de en sıklıkla orkidelerin beyaz renkli olanı zerafet ve güzelliği oldukça net yansıttığı için beyaz orkide bakımı diğer bakımlardan daha çok arama konusu edilmektedir. Ancak burada unutulmaması gereken ana nokta, bütün renklerdeki evde bakılan orkidelerin bakım şartlarının aynı olması gerekliliğidir.

Orkidelerin bakımı konusunda diğer bir önemli husus da bulunduğu alanın ışık miktarıdır. Evinizde çiçeğinizin bulunduğu yere farklı miktarlarda ışık gelebilmektedir. Bu yüzden orkidenizi koyacağınız noktaya çok hassas bir şekilde değerlendirme yapıp öyle karar vermeniz önemlidir. Bunun için satın aldığınız süreçte çiçeğin ne kadar ışık isteyebileceğini çiçeği satın aldığınız mağazaya sormanız, eğer bahsedilen miktarlardan fazla ışık alan bir ortamınız varsa cama ince bir karton yapıştırmanız gerekmektedir.

Bu anlatılanlar dışında nem konusunun da bu çiçeğin bakımı konusunda ciddi önemi vardır. Orkidenin yetiştirileceği ortamda en az yüzde kırkla yüzde seksen arasında nem olması gerekmektedir. Nem eksikliğini kapatmak için yetiştirildiği saksının üzerine beyaz çakıl taşları da konulabilir. Bunun dışında günlük rutinde bu çiçeğin yapraklarına su fısfıslamak da orkidenin nemini yeterli seviyede tutmak için olumlu bir hareket olacaktır.

Orkide nasıl sulanmalıdır?

Orkidelerin hastalanması ve solmaya başlaması, çok büyük oranda yanlış sulama modellerinden kaynaklanmakta olan bir durumdur. Orkide sulama, diğer çiçeklere yapıldığı gibi her gün fazlaca sulamayla hayatta kalabilecek bir çiçek değildir. Bu sebepten ötürü de orkidelerin tam olarak hangi tekniklerle ne sıklıklarda sulanması gerektiğine

Orkide sulama kendi başına bir sanattır. Eğer bir orkide hastalanmışsa büyük ihtimalle yanlış sulamadan kaynaklanmıştır. Orkide sulama diğer ev çiçeklerini sulamaya benzemez. Bu sebeple yapılması gereken şey bitkinin yaşam koşullarına uygun sulama mantığını kavramaktır. Bu mantığa göre iki ayrı tip sulama biçiminden bahsetmek mümkün olmaktadır. Bunlar dökme sulama yöntemi ve daldırma yöntemidir;

Dökme sulama yöntemi : Musluğun altına ya da sulama kabına tutularak üstten şekilde bir sulamanın yapıldığı tekniktir. Genel olarak saksı harcının tamamen ıslanması kadar sulamak yeterli bir uygulama olduğundan dökme sulama işleminde normal sulama işlemleri gibi bol sulamaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Daldırma yöntemi : Orkide saksısının kovadaki suyun içerisine daldırıldığı bu yöntemde, tüm saksı materyallerinin ıslatılması beklenmektedir. Saksı sudan çıkarıldıktan sonra, suyu süzülerek yerine koyulur. Bir süre geçtikten sonra saksının altında suyun biriktiği görülürse de bu suyun süzülmesi gerekmektedir.

Orkide nasıl budanmalıdır?

Bu işlemin kolaylıkları ve budama işlemi yapılan orkidelerin nasıl da düzgünce çiçek verebildiği kolayca öğrenilebilmektedir. Bitkinin sağlığını oldukça etkili bir biçimde etkileyen budama işleminin kısa ve öz anlatımı şu şekilde olmaktadır;

Orkidelerin bakteriyel durumlara karşı çok hassas olduğu bilindiği için, budama işleminden önce kullanılacak makas vb. materyaller dezenfekte edilmelidir. Aynı şekilde ellerinizi de anti bakteriyel etkili bir sabunla yıkamanız önerilir. Bunun sonrasında kuru sapları, kurumuş yaprakları gövdeye en yakın yerden keserek koparmanız gerekir. Kesme işlemi olurken gövdeye herhangi bir zarar verilmemesine özen gösterilmelidir. Budama işlemi bittikten sonra bakteri oluşmaması için kesilen yerlerin üzerine tarçın tozu dökülmesi yeterli olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.