Hangi Balık Nasıl Saklanır?
Balık nasıl saklanır sorusu birçok kişinin merak ettiği konudur. Balıktan doğru lezzet almak ve erken bozulmasını önlemek için doğru yöntem önemlidir.
Balık Nasıl Saklanır Ne Tür Püf Noktaları Var
Balık nasıl saklanır sorusunun uygulama aşamalarına bakılırsa öncelikle balıkların ne kadar süre dışarıda dayanabildiklerini bilmek gerekir. Balıklar, eğer kış aylarındaysanız ve oda sıcaklığı da 20 derece civarındaysa bu durumda 20 saat dolapsız bekleyebilir. Tazeliklerini bu şekilde koruyabilirler. Ancak 20 saatten fazla süre için temizlenmeli ve buz dolabına kaldırılmalıdır. Dolaba yerleştirilen buzdolabının sıcaklığı +4 deerece olmalı bu şekilde en çok 3 gün kadar bekletilmelidir. Eğer uzun süre boyunca bekleme olacaksa da bunun için derin dondurucu aşamasına geçilir.
Yani -18 derecede, buzdolabına ait bir derin dondurucuda ya da bağımsız bir derin dondurucu içerisinde bu şekilde bekletilir. Bu dondurma işlemi tek seferlik olarak düşünülmelidir. Yani bir kere dondurulduktan sonra çözüldüğü zaman yeniden dondurulmamalıdır. Bunun nedeni etin bozulma riskidir. Eğer çıkarılan et bir kere daha dolaba konursa bakteriler hızla çoğalır. Eğer hepsini birden çıkarmadan parça halinde tüketmek istiyorsanız, küçük parçalar halinde dondurucuya atılabilir.
Balık Saklamada Temizliğin Önemi
Balık nasıl saklanır sorusunun önemli bir bölümü balıkların saklanırken temzlenip sonra dondurucuya atılması gerektiğidir. Hamsi, sardalya ve gümüş türündeki balıkların dışında temizleme sonrası atılır. Temizlemeden olduğu gibi dolaba konulan balıkların dayanıklılığı azalır. Daha kısa sürede dondurucu bekleme ömrü olur.
Balık Saklama Yöntemleri
Balık saklama yöntemleri ile bazı püf noktalarına bakabilirsiniz.
- Hamsi, sardalya gibi küçük balıklar 3 ay
- Çipura, palamut, lüfer gibi balıklar 5-6 ay en çok saklanabilir.
- Daha büyük balıklar ise 6-8 ay
- Buzdolabı poşetine koyarak saklama yapmak gerekir.
- Farklı balık cinsleri saklanıyorsa üzerine isim yazılmalıdır.
- Hangi tarihten itibaren balıkların dondurucuda olduğunun yazılması gerekir.
- Balıkları dondurucuya yerleştirmeden önce 5 dereceye kadar olan kısımda birkaç saat soğutulduktan sonra yerleşim yapılmalıdır. Deirn dondurucuda da şoklama bölümüne getirilmelidir.
- Çözülecek balıklar iri ise önce normal kısıma alınmalı bir gün sonra çözülmelidir.
- Küçük karidesler varsa da hemen sıcak suya atılabilir.
- Tüketilecek zamana gre balıkların dondurulması ve buna göre bekletilmesi önemlidir. Kısa sürede tüketilecekse çok düşük derecelere gerek kalmaz.
- İki hafta içerisinde tüketim olacaksa dolabın içinde 0 derece ve 5 derece arası saklanır.
Henüz yorum yapılmamış.