Yağlı Saçlar İçin Bakım Rehberi
Kadınlarda da erkeklerde de estetiksel bir dış görünüm yaratmak adına özen gösterilen ve sağlıklı görünmesine dikkat edilen noktalardan biri de kuşkusuz ki saçlardır. Saçlar ister gür ister normal olsun, ister düz isterse de kıvırcık olsun her koşulda saçların görünüm olarak sağlıklı ve yağsız görünmesi istenmektedir.
Normal şartlarda bazı bireylerin saçları bir iki gün yıkanmasa da yağsız kalabilirken, bazı bireylerde de yıkandıktan bir kaç saat sonra saç yine sağlanmaya başlamaktadır. Bu durumun öncelikle saç diplerinde oluşan yağ miktarıyla ve benzer durumlarla yakından ilişkisi bulunmaktadır.
Saçlarımızın doğal yapısı ele alındığında, hem saç tellerimizde hem de saç derimizde pek çok doğal yağların bulunduğu görülmektedir. Oran olarak bahsedersek, bireylerin saç derisinde her gün 2 ve 4 gram arasında sebum dediğimiz saç yağı bulunduğu bilinmektedir. Bu oran da yarım tatlı kaşığı miktarındaki ayçiçek yağıyla bir tutulabilmektedir.
Yağlı saç sorunuyla uğraşmak, bireyler için sıkıcı süreçler olabilmektedir. Çünkü sürekli olarak saçları yağlanan ve bu sorunla uğraşırken hala saçları yağlı bir şekilde günlük rutinini geçirmek zorunda olan kişiler durumun yarattığı rahatsızlıkla başa çıkmak durumunda kalmaktadır. Kış aylarında ya da yaz aylarında şapka, bere vb. ürünlerle görüntünün bir kısmı kapatılabilirken bahar aylarında ya da kapalı ortamlarda bu sorunu gizlemek pek de mümkün olmamaktadır.
Ayrıca saçlarında yağlanma sorunu olan kişilerin sadece estetiksel anlamda değil, saçlarına vermek istedikleri saç şeklinde de zorlanmalar yaşadıkları bilinmektedir. Saçlar doğal haline bırakılmak istendiğinde kafa bölgesine yapışık, yağdan dolayı parlayan bir görüntü olduğundan istenen görüntü yaratılamamış olunduğundan, çoğu kişi saçlarına istediklerin formu saç spreyi, saç köpüğü ya da jöle gibi ürünlerle vermeye çalışmakta; bu durum şekil vermede başarılı olsa da aksine daha yağlı bir dış görünüş de yaratabilmektedir.
Saç derinizin kendiliğinden sahip olduğu yağ miktarını değiştirme şansına sahip olmasanız da, en azından dışarıdan yapacağınız müdahalelerle bu yağlanmayı bir denge içerisinde idare etmeniz mümkün olmaktadır. Yani yağlı saçlar için ne yapmalı konusunda yağlı saçlar için maske ya da yağlı saçlar için şampuan erkeklerde de kadınlarda da etkin sonuçlar verebilmektedir.
Yağlı saçlar için bakım
Saçların yağlanma sorunu için piyasada pek çok yağlı saçlar için bitkisel şampuan, saç bakım kremleri ve bu tip ürünlere benzer yağ dengeleyici saç ürünleri satışa sunulmuştur. Bu ürünlerin haricince örnek verilecek olursa doğal kıllı saç fırçaları kullanmak ya da saça toz pudra dökmek de yağlı saçı bir nebze olsun kurtarabilmek adına yapılabilecek şeylerden bir kaçıdır.
Doğal kıllı saç fırçaları yağlı saçlar üzerinde kullanıldığında saç yapısındaki yağı tüm saça eşit olacak şekilde dağıtarak yağlanmanın sadece bir kısımda toplanmasını önleyebilmektedir. Bunun dışında özellikle saçlarının kök kısmında yağlanma meydana gelen bireyler köklere pudra dökerek yağın emilmesini ve daha az yağlı bir görüntüye kavuşmasını kısa süreli çözüm olarak deneyebilmektedirler.
Yağlı saçlardaki sorunun çözülmesinde gerekli ürünlerin kullanılmasının da haricinde, yapılmasından kaçınılması gereken hareketler de vardır. Bu hareketlere gün içerisinde saçlarla sık sık oynamak ve saçları her gün uzun saatler boyunca kapalı tutmak gösterilebilir. Çünkü saçların arasında sürekli gezinen parmaklar saçların yağ dokusunu harekete geçirebilmekte, bunun dışında kapalı tutulan saçlar da aynı şekilde saç köklerinin hava alamamasından dolayı olması gerekenden daha fazla yağ üretebilmektedir.
Eğer saçlardaki yağlanma sorununa gereken önlemler alınmazsa, saçların bir süre sonra dökülmeye başlaması kaçınılmaz olacaktır. Ayrıca bu durum beraberinde yağlı saçlarda üreyen bir mantarın çoğalmasına ve kepeklenme, egzama gibi problemleri de getirebilmektedir. Bu sebepten ötürü yağlı saç problemine geç kalmadan müdahale edilmesi, saç sağlığının olması gereken seviyeye çekilmesi gerekmektedir.
Yağlı saçlar hakkında doğru bilinen yanlışlar
Bahsedilen tedavi sürecinde öncelikle bilinen belli başlı iki yanlıştan vazgeçilmesi gereklidir. Bunlardan ilki saçların her gün yıkandığı takdirde daha çok yağlanacağı inanışı, bir diğeri de yağlanan saç derisindeki bu yağların saç köklerini daha iyi beslediğidir. Halk arasında sıklıkla doğru olarak bilinen bu iki bilginin kesinlikle gerçekle alakası yoktur.
Bu bilgilerin doğrusunu açıklayacak olursak, ilk olarak saçlardaki yağın bekletilmesinin saç derisini besleyeceği inanışıdır. Bu durumun aslında bu yağın özellikle saç derisinde tutulması gibi bir duruma ihtiyacı yoktur. Saç derisindeki yağ saçın derisini nemli ve sağlıklı tutmak gibi bir özelliği olsa da özellikle saçları fazladan yağlanan kişiler için bu yağdan saçın geciktirilmeden arındırılması gerekmektedir. Çünkü yıkandıktan sonra en fazla 7 saat içerisinde yağlanan saçlarda bu yağın ekstradan besleyici diye saç köklerinde tutulması oldukça yersiz bir inanıştır.
İkinci olarak da saçların her gün yıkanmasının saçları daha fazla yağlandırdığı inancının asılsızlığından bahsedilmesi mümkündür. Saçların her gün yıkanıyor olması, saçların daha fazla miktarda yağlanmasına neden olmamakta aksine saçları yağlı olan kişilerde yağlanma sorununu gidermek adına yapılması gereken ilk davranışlar arasında yer almaktadır.
Çünkü saçları yağlanmaya karşı doğru ürünlerle sıklıkla yıkamak, saçlarda mevcut birikmiş yağı ortadan kaldırarak saç derisinin sağlığına kavuşmasına yol açmaktadır. Bunun en büyük örneği, sırf bu inanış yüzünden saçlarını sıklıkla yıkamayan insanların saç diplerinde sürekli olarak kaşıntıların, döküntülerin ve hassasiyetlerin meydana gelmesidir.
Yağlı saçlar için en iyi şampuan hangisi?
Yağlı saç probleminden kurtulmanın ana yolu, yazımızın başından beri bahsettiğimiz yağlı saç derisindeki yağı kontrol altına alabilmektir. Bu kontrolün sağlanması için de özel olarak bu probleme nüfuz edecek şampuanlardan seçilmesi gerekmektedir. Piyasada bulunan Organix yağlı saçlar için şampuan, Sebamed yağlı saçlar için şampuan, Gliss yağlı saçlar için şampuan veya Kerastase yağlı saçlar için şampuan gibi ürünler saçlardaki fazla yağı uzaklaştırabilme etkisine sahip olduklarından sıklıkla tercih edilen ürünler arasında yer almaktadırlar.
Yağlı saçlarda şampuanlama işlemine geçilmeden önce, yapılması gereken bir başka etkin çözüm saçlara şampuan sürmeden önce ılık suyla bir kez durulamaktır. Bunun amacı şampuandan önce suyla saçı biraz olsun fazla yağ probleminden arındırmaktır. Bundan sonrasında alınan yağ giderici şampuan ürünüyle de yıkanan saçlarda daha hızlı iyiye gitme süreçler görülmektedir.
Saçlardaki yağlanmanın kısa sürede halledilebilmesi için, özellikle saçı nemli tutabilecek bitki özlü şampuanlardan yana tercih yapılması şarttır. İçeriğinde aloe vera yağı, zeytin yağı, çay ağacı yağı, argan yağı veya bal özü bulunan şampuanlar yağlanma sorununun önüne geçilebilmesi adına birebir çözüm ürünleridir.
Bu tip ürünleri kullanmasına rağmen saçındaki yağlanmada bariz bir azalma görülmeyen kişilerin de ekstradan haftada 1 kez olacak şekilde bir de arındırıcı şampuan kullanmaları önerilmektedir. Bahsi geçen şampuanların içerisinde normal şampuanlara nazaran daha fazla temizleyici içerik bulunmakta ve bu yoğun içerik saçlardaki kalıntıları kökten temizlemeye yardımcı olacaktır.
Eğer bireyler hem arındırıcı şampuanı hem de normal yağlanma karşıtı şampuanı bir arada kullanmak isterlerse; bunun için ısırgan otu özlü şampuanları, limon özlü şampuanları ya da elma özlü şampuanları kullanabilmekte özgürdürler. Çünkü bu tip şampuanlar içerikleri dolayısıyla yağlanma sorunu üzerinde oldukça etkili olabilmektedirler.
Son olarak doğal bir yöntem olarak da yine haftada 1 kez olacak şekilde saçları organik olması gereken doğal sirkeli suyla durulamak, yağlanma probleminin önüne geçebilmek adına oldukça etkilidir.
Henüz yorum yapılmamış.