Pembe Fikirler

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Sebepleri

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Sebepleri

Özellikle okul dönemi çocuklarında görülen dikkat eksikliğinin nedenleri kansızlıktan hiperaktiviteye kadar birçok farklı durum olabiliyor.

Öğrenmede zorlanma, konsantre olamama ve dikkatin dağınık olmasının nedenleri, demir eksikliği olarak olabiliyor. Ancak bu durum süreklilik kazandığında dikkat eksikliği ve hiperaktivite işareti olarak da dikkat çekiyor.

Hastaların dikkat eksikliği sorunu olduğunda, okul hayatları olumsuz etkileniyor ve çocuk için de çevresindekiler için de durum oldukça zor bir hale geliyor. Günümüzde sağlıksız beslenme nedeniyle de görülebilen dikkat eksikliğinin en büyük etkileri, sağlıksız rast food yiyeceklerin kişinin genetik yapısına zarar vermesi ve agresiflik yaratması da olabiliyor.

Çocuklarda yaramazlıkla çok karıştırılan dikkat eksikliği hiperaktivite sorununun varlığına işaret edebiliyor ve bu durum bilinmezse çocuk eğitim hayatında başarısız olabiliyor.

Dikkat Eksikliği Ne Zaman Göze Çarpar?

Genelde okul hayatında farkedilen dikkat eksikliği her öğrencinin 25’te birinde görülüyor. Çok yaramaz olarak nitelendirilen çocuklarda konuşurken göz teması kurmama, sürekli hareket halinde olma, oturduğu yerde kalamama gibi belirtiler dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu şüphesi uyandırabiliyor.

Dikkat Eksikliğinin Zararları

Dikkat eksikliği birçok sosyal probleme neden olur. Başta çocuğun öğrenme güçlüğü yaşaması söz konusu olurken, yaşıtlarla olan iletişimde sorunlar, bir etkinliği yarım bırakıp diğerine geçme, uyum problemleri ve bir işi başladığı gibi bitirememe gibi problemler görülebilir.

Tedavi konusunda davranışçı yaklaşımın tercih edildiği ve antidepresan tedavisinin uygulanmaması gerektiği birçok uzman tarafından ifade edilmektedir. Dikkat eksikliği sorununda tedavi yapılması için davranışçı yaklaşımlar ve terapi tercih edilecektir.

Dikkat Eksikliği Olanlara Nasıl Yaklaşmak Gerekir?

Dikkat eksikliği problemi yaşayanlar bir spor ya da sanat dalına yönlendirilerek enerji fazlasının boşalmasıyla sakinleşebilirler. Güvenli bir yaşam alanı yaratılması için eğitim hayatının nitelikli bir şekle gelmesi söz konusu olabilir. Spor etkinlikleri ve sanatsal etkinlikler çocuğun enerji fazlasını dengeleyeceği gibi dikkat toplama konusunda da yardımcı olacaktır.

Eğitim hayatında ise gereken bilgilendirmenin eğitmene ve okul idaresine yapılması son derece önemlidir. Çocuğun sürekli ceza alması ve dışlanması dikkat eksikliği sorununun artmasına yol açabilir ve sosyal hayattan izole olmaya neden olabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.