Tırnak Batması Nasıl Geçer ?
Tırnak batması denilen sağlık sorunu; tırnakların keskin kısmının tırnağın yan kısmına ya da sonundaki deriyle gömülmesiyle kişinin acı hissetmesi durumudur. Tırnak batıkları acı vermesinin yanında bir süre sonra iltihap yapmaya başlayarak daha da işin içinden çıkılmaz bir hal alabilmektedir.
Önüne geçilmeyen tırnak iltihaplanmalarının ileriki evrelerinde iltihap oluşan bölgede dışarıya doğru akmakta olan sarı sıvılar ve sarkık bir doku kısmı gözlemlenebilir. Bu yüzden mutlaka ve mutlaka tırnak batmalarına erken süreçte müdahale edilmeli; tırnak batması teliyle ya da tırnak batması ameliyatı olunarak duruma el konulmalıdır. Çünkü ciddiye alınmayan tırnak batmalarında az görülen bir durum olsa da yine de gözlemlendiği için dikkate alınacak bir durum olan iltihabın kemiğe ulaşması ve kemik yapısının enfeksiyon kapması da var olan bir ihtimaldir.
Tırnak batması tedavisi süreçlerinde aynı şekilde bebeklerde tırnak batması nasıl geçer sorusu da yeni doğan annelerinin oldukça korktuğu ve acil müdahalede bulunmak istedikleri durumu gözler önüne sermektedir. Aslında bu durum bebeklerde ve çocuk yaştaki bireylerde sık görülen bir sağlık problemi durumu olmamaktadır.
Bunun yerine daha çok gençlerde ve ileri yaştaki kişilerde ortaya çıkan tırnak batması probleminde, risk grubundaki kişiler 20-30 yaşları arasındaki kişilerdir. Kadınlar yerine erkeklerde daha sık görülen bu hastalık, tırnak yapısında da en çok baş parmağın tırnağında gözlemlenmektedir.
Tırnak batması nedenleri
- Aileden genetik olarak geçebilen tırnak batması problemi, bir kişinin aile büyüklerinden birinde görülebildiği zaman otomatik olarak kişinin kendisinde de risk faktörü oluşturmaktadır.
- Tırnak yapısı olarak tırnağınız normalden daha yuvarlak bir yapıdaysa ya da tırnak kemiğiniz normal görüntüden daha çıkık duruyorsa tırnak batması problemiyle karşılaşmanız daha olasıdır.
- Ayakkabı seçimleriniz sürekli olarak dar modellerden ve yüksek topuklu modellerden oluşuyorsa, bu sıkı kalıplar ayak parmaklarının sıkışmasına sebep olduğu için otomatikman tırnakların da sıkışmasına ve baskı almasına sebep olmaktadır. Bu baskılar neticesinde de tırnağın uzama şekli değişerek batık şeklinde büyüyebilmektedir.
- Futbol gibi tırnak yaralanmalarını tetikleyecek sporlarla uğraşan kişilerin ya da ayak tırnaklarına ve el tırnaklarına zarar verecek diğer aktivitelerle uğraşan kişilerin tırnak batması problemi yaşaması muhtemeldir.
- Tırnak yapısında oluşan mantar ve egzamalardan kaynaklı enfeksiyonlar tırnağın yapısının genişlemesine ve kalınlaşmasına yol açabileceğinden tırnak batmasının da oluşabilmesi muhtemeldir.
- Tırnak kesiminde dikkatsiz davranılması ve kesilen tırnakların biçim verilmeden kesilmesi, tırnakların kenarlarındaki kısımların bir süre sonra deriye gömülerek kaybolmasına neden olabilmektedir.
Tırnak batması belirtileri
Tırnak batması nasıl anlaşılır diye araştırıldığında, karşımıza en bilindik olarak şu semptomlar çıkmaktadır;
- Tırnak batması söz konusu olduğunda, her şeyden önce tırnağın olduğu bölgede kızarıklık, acı hissi ve tırnakların uç kısmında şişmelerin meydana gelmesidir. Aslında görülen belirtilerin de aşama aşama artabildiğinden söz edebilmek de mümkün olmaktadır.
- İlk safha dediğimiz oluşma aşamasında, ayaktaki tırnağın sonu kızarmaya başlayarak şişer ve bu şişlik kişiye rahatsız edici bir acı vermektedir. Bahsedilen ilk safhada en ufak bir iltihap belirtisi ya da irin akıntısı gözlenmez. Ancak o bölgenin aşırı sıcakladığı dokunulduğu zaman kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
- İlerleyen süreçlerde, tırnağın keskin olan tarafında bir deri kaplaması durumu meydana gelir ve yazının başından beri bahsi geçen sarı iltihapların oluşmaya başladığı görülür. Bahsedilen iltihabın oluşmasının nedeni tırnağın keskin yüzeyinin deri yüzeyine sürekli baskı yaparak mevcut formunu bozmasıyla birlikte vücudun o bölgede bir reaksiyon göstermesidir.
- Bundan sonraki kısımda da bahsedilen iltihaplar enfeksiyona dönebilmektedir. Bu her zaman olmamakla birlikte, görüldüğü vakalarda oluşan şişliğin daha da kötüleştiği ve irinin renginin koyulaştığı, bu enfeksiyonun vücutta ateş yapabildiği de gözlemlenmiş bir durumdur.
Tırnak batması nasıl giderilir?
Tırnak batması nasıl önlenir konusunda bireylerin sıklıkla araştırdıkları konular elde tırnak batması nasıl geçer, ayak tırnak batması nasıl geçer, tırnak batması için krem ve tırnak batması nasıl geçer evde çözüm gibi konulardır. Bu tip araştırmalar neticesinde tırnak batmasının tedavi edilebilmesi için yapılacaklar şunlardır;
- Tırnak batması problemleriyle uğraşan kişilerin kesinlikle dar kalıba sahip olan ayakkabılar ve özellikle kadınların yüksek topuklu ayakkabılar giymekten kaçınması gerekmektedir. Bunun yerine mümkün oldukça rahat kalıplı ve düz taban ayakkabılar tercih edilmeli; erkekler terlik kadınlar da sandalet giymeye özen göstermelidirler.
- Tırnat batması sorunu olan parmağınızı günde dört sefer bir müddet suyun içerisinde bekletmeniz, tırnağınızın biraz daha rahat hissetmesine katkı sağlayacaktır. Bahsi geçen suyun içerisine herhangi bir ilaç, doğall tuz ya da sabun ürünleri eklemenize gerek duyulmamaktadır ki zaten kullanmamanız da önerilmektedir.
- Eğer tırnak batması problemi yaşayan parmağınız ayağınızdaysa, günde iki sefer olacak şekilde ayağınızı kimyasal içermeyen doğal bir sabun ürünüyle iyice yıkamanız önerilmektedir. Bu durum batık olan bölgede enfeksiyonun oluşma ihtimalini bir nebze de olsun azaltmaktadır. Bununla birlikte günün tamamında ayağınızın hem ıslanmayacak şekilde hem de temiz şekilde kalmasına özen gösterin.
- Son çare olarak da acı duysanız da biraz olsun dayanarak batık olan tırnağınızın köşesini kaldırmaya çalışın. Eğer başarırsanız deriyle tırnağın arasına küçük bir parça pamuk yerleştirerek arada boşluk kalmasına özen gösterin. Çoğu kişi için acı verici ve uygulanması tercih edilmeyen bir yöntem olsa da aslında bu pamuk yönteminin tırnak batması sorunlarında evde uygulanacak tedavi sürecinde en etkili yöntem olduğunu söylemek gerekmektedir. Yapılan bu pamuk işleminde bölgeyi suyun içerisine sokarak pamuğu biraz daha ileri itip o şekilde bekletin. 15 gün boyunca her gün pamuğu değiştirerek bu yöntemi uyguladığınızda tırnak batması probleminden kurtulmanız mümkün olmaktadır.
- Bütün bu anlatılan tedavi süreçlerinde eğer ağrılarınız dayanılmaz bir hal alıyorsa dozunu fazla kaçırmadan ağrı kesici kullanmanız da sizi hafifletecektir.
Tırnak batması ameliyatı
Tırnak batığı bulunan parmak önce lokal anesteziyle uyuşturulup ardından tırnağın altından bir pense sokulur. Deriyle tırnağın arası açılarak tırnak köküne kadar kesilir. İki parçaya ayrılan tırnak bölgeden alınarak batık kısımda barmadan dolayı oluşmuş iltihaplanma da temizlenir. Bölge vazelinli bir gaz beziyle sarılır, ameliyattan sonraki 1 hafta aralıksız pansuman yapılır.
Henüz yorum yapılmamış.