Pembe Fikirler

Et Beni Nasıl Yok Edilir?

Et Beni Nasıl Yok Edilir?

Et benleri iyi huylu, kanserli olmayan deri tümörleridir. İçlerinde sinir hücreleri, yağ hücreleri, lif, damar ve deri parçası bulunabilir. Et benleri göz kapağı, koltuk altı, göğüslerin altı, kalça, boyun ve genital bölgede çıkabilir.

Genellikle fark edilmezler, eğer hareket ederken sürtünen bir yerdeyse ya da kaşıma esnasında ele geldiyse fark edilirler. Tıraş esnasında fark edildikleri de olur. Bazı vakalarda kendiliğinden düşebilirler.

Et beninin yüzeyi pürüzsüz ya da tuhaf şekilli olabilir. Genellikle deriyle aynı renkte ya da hafif kahverengi olurlar. Küçük boyutta ortaya çıkarlar ve yassı olurlar. Bazıları küçük boyutunu korurken bazıları büyüyebilir. Genellikle boyları 2 milimetre ile 1 santimetre kadardır, bazen 5 santimetreyi bulabilirler.

Neden çıktıkları ise kesin olarak bilinmemekle beraber, derinin kalın bölgelerinde kolajen ve kan damarlarının sıkışıp birikmesi sonucu ortaya çıkabilirler. Derinin birbiriyle sürtündüğü yerlerde daha sık görülebilirler. Bazı insanlar genetik olarak et beni oluşumuna daha yatkın olabilir.

Et beni nasıl yok edilir?

Et benleri çoğunlukla zararsızdır, bu yüzden tedavi edilmelerine gerek yoktur. Ancak eğer estetik ya da kozmetik nedenlerle rahatsızlık veriyorsa alınabilirler.

Özellikle kıyafetlere, mücevherlere vb. takılıp rahatsızlık veren büyük et benleri bu rahatsızlık yüzünden alınabilir. Et beni tedavisinde kullanılan yöntemler şunlardır:

1) Ameliyat

Genellikle büyük et benleri tedavisinde kullanılır. Doktorunuz bir neşter yardımıyla et benini çıkarıp alabilir, bu işlem için lokal anestezi gerekir.

2) Kriyoterapi

Bu yöntem esasen dondurma yöntemidir. Et benlerini yok etmek için sık kullanılır. Bu işlem için sıvı nitrojen içerikli bir madde çok dikkatli bir şekilde et beninin üzerine uygulanır. Özellikle açık tenli kimseler ve üzerinde fazla tüy olmayan bölgeler için oldukça idealdir.

3) Koterizasyon

Koterizasyon esasen koterle yakma işlemidir. Et benini yakmak asla evde denenmemesi gereken bir yöntemdir. Bu işlemi uzman bir sağlık görevlisinin yapması gerekir. Elektrokoterizasyon işleminde ısıtılmış özel bir cihaz et benine uygulanır, et beni o esnada düşmez. İşlemden birkaç saat ya da gün sonra düşer.

4) İple tedavi 

Uzamış et benleri için doktorunuz steril bir ipi et beninin köküne bağlayarak et benine kan gitmesini engeller ki bu da et beninin düşmesine sebep olacaktır. Et benlerinin kendilerine ait bir kan ihtiyacı olduğundan ve bu yöntemin aşırı kanamaya sebep olabileceğinden dolayı asla ve asla evde denenmemelidir.

5) Lazerle tedavi

Et beni tedavisinde karbondioksit lazerleri de kullanılmaktadır. Bu yöntem güvenli kabul edilir, bir uzman tarafından bölgesel uygulanan anestezik bir kremle ya da lokal anestezi ile gerçekleştirilebilir.

6) Reçetesiz satılan et beni ürünleri

Et benini düşürmek için özel olarak tasarlanmış ilaçlı bantları eczanelerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Et benini evde kendi başınıza koparmak ya da koparmaya çalışmak çok tehlikelidir. Bu durum kanamaya ve enfeksiyonlara yol açabilir, bu yüzden asla denenmemelidir.

Et beni bitkisel tedavisi

1) Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağının mikrop, mantar ve bakteri öldürücü özellikleri bulunur ve cilde uygulaması güvenli bir yağdır. Bunun için öncelikle et beninin olduğu bölgeyi su ve sabunla yıkayarak temizleyin.

Daha sonra pamuklu çubuk yardımı ile çay ağacı yağını alıp et beninin üzerine nazikçe masaj yaparak sürün. Ardından bu bölgenin üzerini bandajlayın ve bir gece bu şekilde bırakın. Bu yöntemi et beni kuruyup düşene dek birkaç gece uygulayabilirsiniz.

2) Muz kabuğu

 

Muz kabuğunun et benlerini kurutucu etkisi olabilir. Bu sebeple muz kabuğunun bir kısmını koparıp et beni olan bölgeye koymak ve üzerini bandajla kapatmak size yardım edebilir. Bu işlemi birkaç gece uyumadan önce, et beni düşene dek deneyebilirsiniz.

3) Elma sirkesi

Bir pamuklu çubuğu organik elma sirkesine daldırın, daha sonra bu pamuklu çubuğu et beninin üzerine yerleştirin ve üzerini bandajlayın. 15-30 dakika kadar bekletin ve daha sonra su ve sabunla yıkayın. Bu işlemi birkaç hafta boyunca her gün tekrarlayın. Elma sirkesinin asitli yapısı et beni dokusunun tahrip olmasına ve et beninin kendiliğinden düşmesine yardım edebilir.

4) E vitamini

Yaşlanmaya bağlı olarak da vücutta et benleri gelişebilir. E vitamini ise antioksidan olduğu ve kırışıklıklarla savaşıp cildi sağlıklı tutmaya yardım ettiği için, et beninin üzerine sıvı E vitamini uygulamak et beni oluşumunu engelleyebilir. Bunun için et benine ve et beninin çevresindeki bölgeye sıvı E vitamini ile masaj yapabilirsiniz.

5) Sarımsak

Sarımsağın yaşlanmayı geciktirici etkileri vardır ve iltihaplanmayı engelleyerek cildin görünümünü iyileştirir. Et benini doğal yolla yok etek için ezilmiş sarımsağı et beninin üzerine sürün, daha sonra üzerini bandajlayın ve bir gece bekletin. Sabah bu bölgeyi su ve sabunla iyice temizleyin, bu işlemi et beni yok olana dek tekrarlayabilirsiniz.

Tüm bu bitkisel yöntemlerin geçerliliği bilimsel olarak kanıtlanmamıştır, bu yüzden eğer et beninden kolaylıkla kurtulmak isterseniz bir cilt doktoruna danışmak hem acısız hem zahmetsiz bir yöntem olacaktır ve çok daha iyi bir seçenektir.

Kaynaklar:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/67317.php

https://www.healthline.com/health/skin-tag-removal#home-remedies

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.